Meteen naar de inhoud

Wat is een goede basis- of draagolie?

Home » Aromatherapie » Wat is een goede basis- of draagolie?

Wat is een goede basis- of draagolie?

Lichamelijk contact en aanraking van de huid is ontzettend belangrijk voor de menselijke geest. Net zoals de neus je meteen meeneemt naar een wereld van emotionele herinnering, geeft ook de aanraking van de huid een directe emotionele sensatie. Je kunt sidderen van genot of van angst, witheet worden van boosheid of het angstzweet kan je uitbreken. We voelen deze emoties door de manier waarop onze huid reageert op prikkels van buitenaf. Maar net als de reukzin is ook de huid en aanrakingen de huid in onze moderne maatschappij een ondergeschoven kindje geworden.
 
Tijdens een massage gebruik je je handen en maak je liefdevolle of juist krachtige bewegingen om een ander iets mee te kunnen geven. De combinatie van aanraking en olie kan zo een wonderbaarlijke uitwerking op een ander hebben. De handen die over de huid glijden geven een aangename en ontspannen sensatie. Massage is daardoor erg geschikt om toe te passen bij stress en psychosomatische ziektebeelden.

“Een massage begint met een goede voorbereiding en een gefundeerde keuze van een bijpassende basisolie.”

 

De functie van een basisolie is drieledig:
 

  • De basisolie zorgt ervoor dat je handen zich soepel over de huid kunnen bewegen.
  • De basisolie is het oplosmiddel van de sterke essentiële oliën die niet puur op de huid gebruikt mogen worden.
  • De basisolie kent zijn eigen heilzame eigenschappen.

 
Een goede basis- of draagolie is plantaardig en ontstaan uit koude persing van zaden of vruchten. De houdbaarheid van plantaardige olie hangt af van het gehalte vitamine E en vetzuren. Hoe meer vitamine E een olie bevat, des te langer ze houdbaar zal zijn. Olie met veel onverzadigde vetzuren zijn langer houdbaar dan olie met veel verzadigde vetzuren.
 


 

Huidtypen

Mensen hebben verschillende huidtypen, afhankelijk van leeftijd, maar ook van gevoeligheid. De meest voorkomende huidtypen zijn een vette huid een droge huid, een rijpere huid en een gecombineerde huid.

Vette huid

Een vette huid heeft de neiging tot allerlei grote en kleine verstoppingen. De huid ziet er vaak wat vlekkerig uit en heeft meer of minder mee-eters. Als je deze huid gaat masseren, dan is hygiëne dus erg belangrijk. Ook moet je opletten dat de PH-waarde van de huid niet veel verstoord wordt. Antiseptische oliën zoals tea tree, bergamot en geranium zijn heel erg goed voor dit huidtype. Als basisolie kies je voor een licht olie, zoals abrikozenpit olie.

Droge huid

Een droge huid krijgt makkelijk rimpels. Iemand met een droge huid kan de zon beter mijden en zal ook in de winter, wanneer de verwarming weer iedere dag aanstaat, veel meer last hebben van zijn huid. Bij een droge huid is toevoegen van vocht heel belangrijk. Daarnaast is dit huidtype vaak gevoelig. Als etherische olie kies je daarom voor milde soorten zoals sandelhout, kamille of roos. De basisolie mag rijk en voedend zijn met vochtinbrengende ingrediënten, zoals avocado olie.

Rijpere huid

Als we ouder worden dan verandert onze huid langzaam. Ze wordt tanig, minder veerkrachtig en overal ontstaan allerlei rimpels. Dit komt doordat de huidcellen zich steeds minder snel vernieuwen. Met etherische oliën, die de groei van nieuwe cellen bevorderen, kun je dit verouderingsproces vertragen. De meest bekende olie hiervoor is neroli. Maar ook lavendel en wierook zijn hiervoor geschikt. Het is goed als de basisolie veel vitamine E bevat. Dit bevordert namelijk de aanmaak van nieuwe cellen. Een heel geschikte basisolie voor dit huidtype is druivenpit olie.

Gecombineerde huid

En dan hebben we uiteraard ook nog een gecombineerde huid. De laatste jaren zie je, door het veelvuldig leven en werken van mensen in ruimten met verwarming of airconditioning, dat een vette huid tegelijkertijd ook uitgedroogd kan zijn. Dit noemen we een gecombineerde of vochtarme huid. Bij de behandeling maak je dan de afweging wat het meest belangrijke is voor de huid op dat moment. Je kunt de oliën natuurlijk ook mengen. Aan 100 ml. basisolie voeg je ongeveer 60 druppels etherische olie toe.
 

De waardering van www.mindpiece.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 3 reviews.
Home
Account
0
Winkelwagen
Zoeken