Welke draagolie voor etherische olie en wat is draagolie?
In deze blog leggen we je uit waarom je essentiële olie niet direct op de huid kunt smeren en hoe je dan te werk gaat. Van elke soort draag- of basisolie benoemen we de kenmerken en vertellen we welke draagolie het beste past bij welk huidtype. Lees snel verder!
Draagolie voor etherische olie
Je kunt etherische niet onverdund op de huid aanbrengen, daarvoor is deze olie te geconcentreerd. Als je dit wel zou doen, bestaat de kans dat je huid gaat irriteren. En dat wil je voorkomen! De oplossing hiervoor is het mengen van de essentiële olie met draagolie. Een draagolie, ook wel een basisolie genoemd, is een plantaardige olie die je veilig kunt aanbrengen op je huid. Dit zijn plantaardige oliën die van zichzelf goede eigenschappen bevatten.
Kan je etherische olie mengen met water?
Het antwoord is: nee! Etherische olie mengt niet met water. De olie- en watermoleculen stoten elkaar af als je deze probeert te mengen. De olie blijft drijven op het water, aangezien het twee verschillende stoffen zijn. Een mengsel van alleen etherische olie en water is daarom niet veilig en kan nog steeds irritaties veroorzaken, omdat het water de essentiële olie niet zal verdunnen. Kortom: je kunt etherische olie nooit direct mengen met water en hebt dus echt een draagolie voor etherische olie nodig als je het op je huid wilt aanbrengen.
De draagolie werkt als een emulgator. Dat is een ander woord voor een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat twee aparte stoffen alsnog met elkaar kunnen mengen. De draagolie zorgt er dus voor dat de etherische olie wél verdund en opgenomen wordt door het water.
Etherische olie mengen met basisolie
Hoe meng je etherische olie met een draagolie? De verhouding is als volgt: per eetlepel draagolie naar keuze meng je één druppel van je favoriete etherische olie. Je kunt dit mengsel iets verdunnen door meer draagolie toe te voegen. Bijvoorbeeld als je het te sterk vindt ruiken. Voeg nooit meer etherische olie dan voorgeschreven toe.
Wil je genieten van etherische olie in een lekker warm bad, een voetenbadje of wil je de essentiële olie aanbrengen op je huid? Vermeng de olie dan altijd eerst met een basisolie – en vermeng dit daarna pas met water.
Contra-indicatie: wil je uitsluiten of je allergisch bent voor het mengsel etherische olie met draagolie? Breng het mengsel dan aan op een onzichtbare plek onder je kleding en wacht 24 uur. Zorg ervoor dat de substantie deze periode op je huid blijft zitten en blijf uit de buurt van de directe zon.
Welke draagolie gebruiken?
Draagolie is niet hetzelfde als etherische olie. Draagolie is vettiger, heeft een andere samenstelling en niet zo’n sterke geur. Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende soorten basisoliën zodat je een goede keuze kunt maken.
- Abrikozenolie wordt geperst van de olierijke pitten van abrikozen. Abrikozen olie is een lichte olie die gemakkelijk geabsorbeerd wordt door de huid, zonder een vettig laagje achter te laten. Deze olie lijkt veel op de natuurlijke talg van je huid. Abrikozen olie is diep hydraterend, waardoor het de perfecte olie is om een droge huid weer tot leven te wekken.
- Avocado-olie wordt koud geperst van het vruchtvlees van de avocado. De meest bekende eigenschap van avocado-olie is dat zij uitdroging van de huid tegengaat. Het is een zware basisolie die langzaam opgenomen wordt door de huid en een vettige film achterlaat. Het is ook een olie die diep doordringt, waardoor hij heel geschikt is voor een droge, rijpere of door de zon beschadigde huid.
- Calendula olie is het fytotherapeutische jodium en je kan het dus gebruiken voor allerlei wondjes. Als je er balsem van maakt kan je het gebruiken tegen luieruitslag maar ook schaafwonden etc. Calendula is bij uitstek een olie voor mensen met opengehaalde zenuwen. Van wie psychisch te veel is gevraagd. De olie geeft rust, troost en verzorgt de psychische wonden.
- Druivenpitolie wordt koud geperst uit de pitten van druiven. En is een echte alleskunner. Druivenpit olie heeft een verzachtend karakter. Deze olie is neutraal en is fijn om te gebruiken bij baby’s en jonge kinderen. Je kunt in deze olie gemakkelijk etherische olie verwerken. Zowel voor een vette als een droge huid is deze oliegeschikt. Gebruik deze draagolie bij een ouder wordende huid. Na een massage voelt de huid zijdezacht aan en is absoluut niet vettig.
- Jojoba olie zorgt voor een verzachtende werking en biedt hulp bij een sinaasappelhuidje of pukkeltjes. Jojoba is een olie die niet snel ransig wordt en als eigenschap heeft ontstekingsremmend te zijn. Daarom is deze olie goed in te zetten als je te maken hebt met huidproblemen zoals psoriasis en eczeem. Eigenlijk is dit een vloeibare was, die relatief snel door de huid opgenomen wordt en geen vettig laagje achterlaat. De samenstelling ligt het dichts bij talg in de menselijk huid, waardoor jojoba olie vaak gebruikt wordt voor een vette huid of een huid die gevoelig is voor acne, maar alle huidtypes hebben er baat bij. Pure jojoba olie helpt een litteken goed te genezen en heeft van nature een zonnefactor 4, een prima olie om te verwerken in een dagcrème.
- Pure amandelolie is verzachtend en vooral geschikt voor de droge en rijpere huid. Het is een veelzijdige olie die relatief vlot opgenomen wordt door de huid. Ze reguleert het vochtgehalte en vermindert huidirritaties. Ze beschermt en voedt en is ook geschikt voor babymassage. Deze betaalbare olie kan alleen gebruikt worden of in combinatie met andere basisoliën. Hij staat erom bekend dat hij de collageenproductie versnelt en beschermt tegen uv-stralen.
- Rozenbottelolie is een olie waar je niet meer zonder kan. De geur die ruikt in de verte naar rozen maar heeft een “groen” ondertoon. Ik persoonlijk ben voor deze olie gevallen! Al mijn producten die ik voor mijzelf maak, daar wordt deze olie in verwerkt. Vooral geschikt voor de oudere huid. Is heel goed om te gebruiken tegen ouderdomvlekken, littekens en andere oneffenheden van de huid. Je ziet je huid met de dag mooier worden. Een heerlijke olie om mee te masseren ook heel geschikt voor babymassage. De olie is koud geperst en is natuurzuiver geteeld.
- Sesamolie bevordert de doorbloeding en heeft een natuurlijk zonneschermingsfactor van ongeveer 3. Ze heeft een positieve invloed op psoriasis, eczeem en een droge huid, maar mag, vanwege haar stimulerende werking, niet gebruikt worden bij huidontstekingen.
- St. Janskruidolie is uitermate geschikt bij de behandeling van beschadigd zenuwweefsel, brandwonden en chronische bindweefselontstekingen. Ook is het goed bij kneuzingen, verzwikkingen en algemene zenuwpijnen. De olie werkt ontstekingsremmend.
- Teunisbloem olie is heel geschikt voor de verzorging van de droge en rijpe huid. Ook de gevoelige huid rondom de ogen reageert heel goed op deze olie. Ze versterkt daarnaast broze nagels, werkt tegen haaruitval, eczeem, psoriasis en acné. Het linoleenzuur zorgt voor een sterke stimulering van de huid en maakt dat zij er weer strak en jong uitziet. Teunisbloemolie is bovendien erg geschikt voor de behandeling van gewrichtsontstekingen, hyperactiviteit, PMS en een hoge bloeddruk.
Misschien vind je deze blog ook interessant: Welk huidtype heb ik?