Ga naar de inhoud
Home » Aromatherapie » Wagenziekte: Hoe kan je reisziekte beperken?

Wagenziekte: Hoe kan je reisziekte beperken?

Reisziekte of wagenziekte kan een vervelend probleem zijn, maar het gebruik van etherische oliën kan een natuurlijke en effectieve manier zijn om de symptomen te verminderen. Wil jij graag weten hoe je minder misselijk wordt in de auto? En welke etherische oliën je hierbij ondersteunen? Lees dan vooral deze blog!

Wagenziekte

Wagenziekte, ook wel bekend als reisziekte of motion sickness, is een aandoening die optreedt wanneer er een disconnectie is tussen de signalen die het evenwichtsorgaan en de ogen naar de hersenen sturen. Het kan voorkomen tijdens het reizen met de auto, boot, vliegtuig of andere vormen van transport.

Wat zijn symptomen van wagenziekte?

De symptomen van wagenziekte kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen onder andere de volgende verschijnselen omvatten:
 
Misselijkheid: Dit is een van de meest voorkomende symptomen van wagenziekte. Het gevoel van misselijkheid kan variëren van lichte ongemakken tot intense braakneigingen.
 
Braken: In ernstige gevallen van wagenziekte kan braken optreden als reactie op de verstoorde evenwichtssignalen die naar de hersenen worden gestuurd.
 
Duizeligheid: Personen met wagenziekte kunnen een gevoel van duizeligheid ervaren, dat kan variëren van een lichte draaierigheid tot een sterkere desoriëntatie.
 
Zweten: Overmatig zweten kan optreden als gevolg van de lichamelijke stressreactie op de symptomen van wagenziekte.
 
Bleekheid: Wagenziekte kan leiden tot een bleke gelaatskleur, veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar het gezicht.
 
Vermoeidheid: Sommige mensen ervaren vermoeidheid of slaperigheid als symptomen van wagenziekte.
 
Algeheel gevoel van onwelzijn: Wagenziekte kan een algemeen gevoel van ongemak en onwelzijn veroorzaken, wat kan leiden tot irritatie of stemmingswisselingen.

Wat zorgt voor wagenziekte?

Wagenziekte wordt veroorzaakt door een verstoring in het evenwichtssysteem van het lichaam. Het ontstaat wanneer er een conflict is tussen de signalen die naar de hersenen worden gestuurd door het evenwichtsorgaan en de visuele waarneming. Dit conflict kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
 
Discrepantie tussen visuele en vestibulaire informatie: Het evenwichtsorgaan (vestibulair systeem) in het binnenoor detecteert beweging en stuurt signalen naar de hersenen om de positie en beweging van het lichaam te registreren. Wanneer de visuele waarneming niet overeenkomt met de beweging die het evenwichtsorgaan detecteert, bijvoorbeeld wanneer je in een voertuig zit en de ogen naar binnen kijken naar een stilstaand object, kan dit leiden tot wagenziekte.
 
Onregelmatige beweging: Het ervaren van schommelingen, draaiingen of schokken tijdens het reizen met een voertuig kan het evenwichtsorgaan verstoren en wagenziekte veroorzaken. Dit kan voorkomen bij autorijden op hobbelige wegen, varen op golven of vliegen in turbulentie.
 
Gevoeligheid van het individu: Sommige mensen zijn gevoeliger voor wagenziekte dan anderen. Het is mogelijk dat bepaalde individuen een genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van wagenziekte.
 
Andere factoren: Factoren zoals het lezen van boeken of het kijken naar een scherm tijdens het reizen, een slechte ventilatie in het voertuig, sterke geuren of stress kunnen de symptomen van wagenziekte verergeren.
 
Het exacte mechanisme achter wagenziekte is nog niet volledig begrepen, maar het heeft te maken met de interactie tussen het evenwichtsorgaan, de visuele waarneming en andere zintuigen die bijdragen aan het gevoel van evenwicht en oriëntatie.

Hoe lang last van wagenziekte?

De duur van de symptomen van wagenziekte kan variëren van persoon tot persoon en kan ook afhankelijk zijn van de specifieke situatie. Over het algemeen kunnen de symptomen van wagenziekte optreden zodra de beweging begint en kunnen ze aanhouden gedurende de periode van de beweging. Zodra de beweging stopt, verdwijnen de symptomen meestal binnen een korte tijd.

Hoe word je minder misselijk in de auto?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om misselijkheid in de auto te verminderen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:
 
Kijk naar de horizon: Richt je blik op een vast punt in de verte, zoals de horizon. Dit kan helpen om de visuele waarneming te synchroniseren met de beweging die het evenwichtsorgaan detecteert, waardoor de kans op misselijkheid wordt verminderd.
 
Zit in een comfortabele positie: Kies een zitpositie in de auto waar je je het meest comfortabel voelt. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld verlichting door de voorstoel te verhogen of door in het midden van de auto te zitten, waar de beweging minder voelbaar is.
 
Vermijd lezen of kijken naar schermen: Activiteiten die de ogen fixeren op een punt dichtbij, zoals lezen of kijken naar een scherm, kunnen de symptomen van wagenziekte verergeren. Probeer in plaats daarvan naar buiten te kijken en de omgeving waar te nemen.
 
Ventilatie: Zorg voor voldoende frisse luchtstroom in de auto. Open een raam of zet de ventilatie aan om een goed geventileerde omgeving te creëren, wat kan helpen om misselijkheid te verminderen.
 
Vermijd zware maaltijden en sterke geuren: Eet lichte, niet-vette maaltijden voorafgaand aan de autorit en vermijd sterk geurend voedsel, omdat dit de misselijkheid kan verergeren.
 
Neem regelmatig pauzes: Maak regelmatig stops tijdens lange autoritten. Het nemen van pauzes om even uit de auto te stappen en een frisse neus te halen, kan helpen om de symptomen te verlichten en het evenwichtsorgaan tot rust te laten komen.
 
Probeer acupressuur: Sommige mensen vinden verlichting door het dragen van een polsbandje dat druk uitoefent op het P6-acupunctuurpunt, dat geassocieerd wordt met misselijkheid.
 
Etherische oliën: Als je last hebt van misselijkheid in de auto, kan het gebruik van etherische oliën een effectieve natuurlijke remedie zijn. Het inademen van de geur van etherische oliën kan een directe invloed hebben op ons limbisch systeem, dat verantwoordelijk is voor emoties en stemmingen. Dit kan helpen om gevoelens van misselijkheid te verminderen en een gevoel van welzijn te bevorderen.

Welke etherische olie tegen misselijkheid?

Er zijn verschillende etherische oliën die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen en het verminderen van misselijkheid. Hier zijn enkele etherische oliën die je kunt overwegen:
 
Pepermuntolie: Pepermuntolie staat bekend om zijn verkoelende en verfrissende eigenschappen. Het kan helpen bij het verlichten van misselijkheid en het kalmeren van de maag. Je kunt een paar druppels pepermuntolie verdunnen in een draagolie, zoals amandelolie, en dit voorzichtig aanbrengen op de polsen of de achterkant van de nek. Je kunt ook een kleine hoeveelheid pepermuntolie inhaleren door het op een tissue te druppelen of door een aromatherapiediffuser te gebruiken.
 
Gemberolie: Gember staat bekend om zijn anti-misselijkheidseffecten. Gemberolie kan helpen bij het verlichten van maagklachten en misselijkheid. Je kunt een paar druppels gemberolie verdunnen in een draagolie en dit aanbrengen op de buik of de polsen. Je kunt ook gemberthee drinken of verse gember kauwen.
 
Citroenolie: Citroenolie heeft een verfrissend en opwekkend aroma dat misselijkheid kan helpen verminderen. Je kunt een paar druppels citroenolie verdunnen in een draagolie en dit inhaleren of voorzichtig aanbrengen op de polsen.
 
Lavendelolie: Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens en misselijkheid. Je kunt een paar druppels lavendelolie verdunnen in een draagolie en dit inhaleren of voorzichtig aanbrengen op de polsen.

Wat is het beste middel tegen reisziekte?

Het “beste” middel tegen reisziekte kan variëren van persoon tot persoon, omdat individuele reacties op verschillende behandelingen kunnen verschillen. Wat voor de ene persoon goed werkt, werkt mogelijk niet voor een andere persoon. Hier zijn enkele veelvoorkomende middelen tegen reisziekte:
 
Acupressuur-armbanden: Deze armbanden oefenen druk uit op het P6-acupunctuurpunt, dat wordt geassocieerd met misselijkheid en braken. Sommige mensen vinden verlichting door het dragen van acupressuur-armbanden tijdens het reizen.
 
Natuurlijke remedies: Reisziekte of wagenziekte kan een vervelend probleem zijn, maar het gebruik van etherische oliën kan een natuurlijke en effectieve manier zijn om de symptomen te verminderen. Etherische oliën zoals pepermuntolie, gemberolie, citroenolie en lavendelolie kunnen helpen bij het kalmeren van de maag, het verminderen van misselijkheid en het bevorderen van ontspanning tijdens het autorijden.
 
Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op etherische oliën, dus het kan nodig zijn om te experimenteren met verschillende oliën en methoden om te ontdekken wat het beste werkt voor jou tegen wagenziekte. Het is ook essentieel om etherische oliën op de juiste manier te gebruiken, zoals verdunnen in een draagolie voordat ze op de huid worden aangebracht.
 

Andere blogposts

Het Verkennen en Versterken van je Chakra’s Systeemtherapie: Een benadering voor gezinnen en individuen Het Diepgaande Proces van Familieopstellingen Verdiep je in Aroma Touch Massage 7 Verschillende soorten Rust en Etherische oliën Boost je Welzijn: Ayurveda en Etherische Oliën Human Design en de Kracht van Etherische Oliën Etherische Oliën: Natuurlijke Ondersteuning bij Verschillende Klachten Trauma: herken de signalen en vind genezing Etherische Oliën bij Chemotherapie Hoe Etherische Oliën Kunnen Helpen bij ADHD Etherische oliën in Traumatherapie Mag je als christen etherische olie gebruiken? De pendel: Geloofwaardigheid en Praktische Gids Inzichtkaarten: Nieuw Tijdperk van Zelfontdekking De Biotensor: Alles Wat Je Moet Weten Etherische Oliën voor Honden: Veiligheid & Voordelen Een Verkwikkend Bad met Etherische Oliën Een Gids voor het Voelen van Energie Slaaptips: Etherische Oliën & Aroma Diffusers Ontdek de Rustgevende Kracht van Geuren Tips en Tricks: Een Gids voor Meditatie Etherische Oliën in Diverse Coachingstrajecten Positieve Energie Voelen en Uitstralen met Etherische Oliën Aura’s & Etherische Oliën: Energetische Wellness Ontcijferd Verlicht Verkoudheid Bij Kinderen Met Etherische Oliën Etherische Oliën voor Verlichting van Gewrichts- en Spierpijn Bevrijd jezelf van Negatieve Energie Etherische olie om te aarden Vision Board: Maak je Dromen Zichtbaar en Realiseer ze! Het gebruik van etherische olie roll-ons Een Terugblik op Afgelopen Jaar: Reflectie en Groei Positieve Intenties: Een Gids voor Zelfliefde en Groei Etherische Oliën tijdens de Overgang, Menstruatiepijn en PMS Welke etherische olie is ontstekingsremmend? Gourmetlucht uit je huis met etherische oliën Verlichting en liefdevolle verzorging: Welke etherische olie voor baby? Pure Tederheid: Welke olie gebruiken voor babymassage? Etherische Oliën tegen Winterdepressie Verwen Je Huid: Zelf Dagcrème Maken met Shea Butter! Verdiep je in Etherische oliën: Must-Read Boeken! Inchecken bij Jezelf: Zelfzorg met Etherische Oliën Kruidnagelolie: Natuurlijke Boost voor Gezondheid De Kracht van Rozemarijn olie Welke etherische olie voor zelfvertrouwen? Etherische Oliën bij Voetreflexologie Welke etherische olie voor honden? Auraspray: De Wereld van Etherische Oliën Ontdekken Welke etherische olie voor HSP? Welke verschillende soorten etherische olie zijn er? Energetische Reiniging met Etherische Oliën Etherische Oliën voor Examenvrees Etherische olie voor de herfst Energieke start: Etherische oliën voor school Tea Tree Olie: Natuurlijke huidverzorging Reed diffuser maken met etherische oliën Pepermunt olie: voor een goede buikgezondheid Zelf zeep maken met etherische oliën Zeg vaarwel tegen cellulitis met etherische oliën! Wagenziekte: Hoe kan je reisziekte beperken? De Groene Linde: Chakra-oliën voor balans en energie Hydrolaten: Natuurlijke verzorging en verfrissing! Biologisch tuinieren met etherische olie Zelf bodybutter maken met etherische olie Diffuser – interessante feiten en weetjes! Aromatherapie – interessante feiten en weetjes! Etherische olie in de sauna Welke etherische olie bij yoga? Aromatherapie in de zorg Etherische olie bij sterven, rouw en verdriet Etherische olie tegen stress en angst Etherische olie bij buikpijn, buikkrampen en slechte spijsvertering Jouw sterrenbeeld en passende etherische olie Voorjaarsmoeheid: symptomen, oorzaak en tips! Etherische olie van De Groene Linde vs. Young Living? Geurolie voor diffuser, kaarsen en brander Etherische olie tegen hoofdpijn en migraine Insectenbestrijding: Etherische olie tegen insecten Ontspannen in bad: welke etherische olie in bad? Beste etherische olie voor diffuser! Massage olie maken met etherische olie Zelfmassage: hoe kun je jezelf een massage geven? Spierpijn: etherische olie spieren en gewrichten Etherische olie: wat helpt tegen menstruatiepijn? Etherische olie: wat helpt tegen hooikoorts? Etherische olie voor energie: welke geur geeft energie? Etherische oliën combineren: welke etherische oliën mengen? Etherische olie hormoonbalans: hoe hormonen in balans brengen? Welke etherische olie gebruiken bij zwangerschap? Etherische olie meditatie: Mediteren met etherische olie Diffuser etherische olie: welke aroma diffuser? Etherische olie voor kinderen Roomspray: zelf spray maken met etherische olie Etherische olie voor de was Schoonmaken met etherische olie Welke etherische olie voor ontspanning? Etherische olie roller recept – hoe zelf olie roller maken? Hoe gebruik je etherische olie? Draagolie – Welke basisolie gebruik je voor etherische olie? Welke etherische olie past bij mij? Welke etherische olie voor welke kwaal Natuurlijke gezichtsverzorging: Wat is een goede skincare routine? Zelf lippenbalsem maken met etherische oliën Zelf geurkaars maken – Hoe maak je geurkaarsen? DIY: Voetenbad recept – Hoe maak je een voetbad? Etherische olie om beter te slapen Etherische olie voor concentratie Welke etherische olie bij verkoudheid? Wat doet de volle maan met je? Gebruiksaanwijzing: Hoe werkt een diffuser? Welke draagolie voor etherische olie en wat is draagolie?
De waardering van www.mindpiece.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 46 reviews.
Home
Account
0
Winkelwagen
Zoeken