Ga naar de inhoud
Home » Schoonmaken » Schoonmaken met etherische olie

Schoonmaken met etherische olie

In deze blog lees je de verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om schoon te maken met etherische oliën, op welke manieren etherische oliën worden gebruikt in het huishouden en welke soorten geschikt zijn om je huis op een natuurlijke wijze te reinigen.

Etherische olie huis reinigen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om schoon te maken met etherische olie:
 
Natuurlijke geur: Etherische oliën zijn afkomstig van planten en hebben een natuurlijke geur. Door ze te gebruiken bij het schoonmaken, kunt u uw huis een aangename geur geven zonder gebruik te maken van synthetische geurstoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
 
Antibacteriële eigenschappen: Sommige etherische oliën hebben antibacteriële eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen om bacteriën en ziektekiemen te doden die op oppervlakken kunnen leven. Dit kan vooral nuttig zijn in keukens en badkamers, waar er meer kans is op bacteriële besmetting.
 
Verwijderen van vlekken: Sommige etherische oliën, zoals citroenolie, kunnen helpen bij het verwijderen van vlekken en vuil van oppervlakken zoals aanrechtbladen en tegels.
 
Minder chemische blootstelling: Door het gebruik van etherische oliën bij het schoonmaken kunt u uw blootstelling aan chemische schoonmaakmiddelen verminderen. Sommige van deze producten kunnen schadelijke stoffen bevatten die de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen beïnvloeden en allergische reacties kunnen veroorzaken.

Schoonmaaktips

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren in het huishouden worden gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden:
 
Luchtverfrisser: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een spuitfles met water en gebruik het als een natuurlijke luchtverfrisser.
 
Wasverzachter: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan de wasverzachter tijdens het wassen om een heerlijke geur aan je wasgoed toe te voegen.
 
Reinigingsmiddel: Gebruik Oranex – natuurlijke allesreiniger of de Sanitair reiniger – natuurlijke badkamer reiniger om bacteriën te doden en een aangename geur te creëren.
 
Geurkaarsen: Maak je eigen geurkaarsen door etherische oliën toe te voegen aan gesmolten kaarswas.
 
Insectenbestrijding: Gebruik etherische oliën zoals citronella, eucalyptus en lavendel om insecten zoals muggen en vliegen op afstand te houden.

Etherische olie voor in huis

Er zijn veel verschillende soorten etherische oliën die geschikt zijn voor gebruik in het huishouden. Hier zijn enkele voorbeelden:
 
Lavendelolie: Lavendelolie heeft een ontspannende geur en kan worden gebruikt als luchtverfrisser, in massageolie of als toevoeging aan je wasgoed.
 
Citroenolie: Citroenolie heeft een verfrissende en reinigende geur en kan worden gebruikt als luchtverfrisser, in reinigingsmiddelen of om vlekken te verwijderen.
 
Tea tree olie: Tea tree olie heeft antiseptische en schimmelwerende eigenschappen en kan worden gebruikt om bacteriën in huis te doden, zoals in de badkamer of keuken.

Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft een verfrissende en stimulerende geur en kan worden gebruikt als luchtverfrisser of in massageolie om de spieren te kalmeren.
 
Eucalyptusolie: Eucalyptusolie heeft een verfrissende geur en kan worden gebruikt om de luchtwegen te openen en te verlichten, bijvoorbeeld bij verkoudheid.
 
Rozemarijnolie: Rozemarijnolie heeft een kruidige geur en kan worden gebruikt in reinigingsmiddelen, als luchtverfrisser of als toevoeging aan je shampoo voor een gezonde hoofdhuid.

Etherische olie dweilen

Etherische olie kan gebruikt worden om een aangename geur aan de vloer te geven tijdens het dweilen. Hier is hoe je dat doet:
 

  • Kies een etherische olie die je lekker vindt ruiken. Populaire keuzes zijn lavendel, pepermunt, citroen en eucalyptus.
  • Vul een emmer met warm water en voeg enkele druppels etherische olie toe. Over het algemeen zijn 10-20 druppels olie per 4 liter water voldoende.
  • Roer het water en de etherische olie goed door elkaar.
  • Dompel je dweil in de emmer en wring hem goed uit.
  • Begin met dweilen en zorg ervoor dat je elke keer je dweil opnieuw in de emmer doopt en goed uitwringt.

 
Op deze manier kun je genieten van een heerlijke geur terwijl je de vloer schoonmaakt. Let wel op dat je niet te veel etherische olie gebruikt, omdat dit de vloer glad kan maken. Ook is het belangrijk om een olie te kiezen die veilig is om te gebruiken op de vloer. Bij twijfel kun je het beste eerst een klein stukje van de vloer testen voordat je de hele vloer dweilt.

Etherische olie in stoomreiniger

Hoewel sommige fabrikanten het gebruik van etherische oliën in stoomreinigers kunnen aanbevelen, is het over het algemeen geen goed idee om etherische oliën direct in je stoomreiniger te gebruiken. Dit kan namelijk de stoomreiniger beschadigen en gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
 
De meeste stoomreinigers zijn ontworpen om alleen water te gebruiken, en het toevoegen van etherische oliën kan de interne onderdelen van de stoomreiniger beschadigen. Bovendien kunnen etherische oliën bij hoge temperaturen ontvlambaar worden, wat een risico kan vormen voor brand.
 
Als je toch graag etherische oliën wilt gebruiken tijdens het reinigen van je vloeren, zijn er enkele veilige alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld etherische oliën aan je schoonmaakoplossing toevoegen voordat je deze in de stoomreiniger doet. Of je kunt na het stomen van je vloer een diffuser met etherische olie gebruiken om de lucht te verfrissen en een aangename geur te verspreiden.
 
Het is belangrijk om op te merken dat sommige etherische oliën niet geschikt zijn voor gebruik bij kinderen, zwangere vrouwen of mensen met bepaalde aandoeningen. Zorg er dus altijd voor dat je de instructies op de fles leest en de oliën op de juiste manier verdunt voordat je ze gebruikt.
 

De waardering van www.mindpiece.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 47 reviews.
Home
Account
0
Winkelwagen
Zoeken