Meteen naar de inhoud
Home » Aromatherapie » Etherische olie – interessante feiten en weetjes!

Etherische olie – interessante feiten en weetjes!

Heb je vragen zoals: Wat is etherische olie? Wat is het verschil tussen essentiële olie en etherische olie? Wat zijn goede etherische olie? Waar zijn etherische olie goed voor en, niet onbelangrijk, is etherische olie gevaarlijk? Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte!

Wat is een etherische olie?

Een etherische olie is een geconcentreerde, vluchtige aromatische vloeistof die wordt gewonnen uit planten. Het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Etherische oliën worden vaak gebruikt in aromatherapie, waarbij de geur en de eigenschappen van de oliën worden ingeademd om een ​​positief effect op de geest en het lichaam te hebben.
 
Etherische oliën worden gewonnen uit verschillende delen van de plant, zoals de bloemen, bladeren, stengels, wortels, schors of zaden, door middel van stoomdestillatie of koude persing. De oliën bevatten de natuurlijke geur en de werkzame stoffen van de plant en kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals het verbeteren van de stemming, het verminderen van stress en angst, het verlichten van pijn, het stimuleren van de spijsvertering en het verbeteren van de huid- en haarconditie.

Wat is het verschil tussen essentiële olie en etherische olie?

Er is geen verschil tussen essentiële olie en etherische olie – het zijn beide dezelfde termen die worden gebruikt om de vluchtige oliën te beschrijven die worden verkregen uit planten. Het zijn geconcentreerde oliën die worden verkregen uit de bloemen, bladeren, stengels, schors, wortels en andere delen van planten via stoomdestillatie, koude persing of extractie met oplosmiddelen.
 
De term “etherische olie” komt van de oude Griekse term “aether”, wat “hemel” of “bovenste lucht” betekent, en verwijst naar de vluchtige aard van deze oliën. De term “essentiële olie” komt van de term “quintessence” die werd gebruikt in de middeleeuwse alchemie en verwees naar de geconcentreerde levenskracht of essentie van een stof.
 
Kortom, essentiële olie en etherische olie worden gebruikt om dezelfde soorten oliën te beschrijven die worden gewonnen uit planten.

Wat zijn goede etherische olie?

Er zijn veel verschillende soorten etherische oliën beschikbaar en de keuze van een goede etherische olie hangt af van het beoogde gebruik en persoonlijke voorkeur. Hier zijn een paar populaire etherische oliën en hun eigenschappen:
 
Lavendelolie: bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Ook heeft het antimicrobiële eigenschappen en kan het helpen bij het bestrijden van huidproblemen zoals acne.
 
Pepermuntolie: heeft verfrissende en stimulerende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn en misselijkheid.
 
Tea tree olie: bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij het behandelen van huidinfecties, schimmelinfecties en acne.
 
Eucalyptusolie: heeft antiseptische eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen zoals verkoudheid en griep.
 
Citroenolie: heeft verfrissende en opwekkende eigenschappen en kan helpen bij het verbeteren van de stemming en het stimuleren van het immuunsysteem.

Waar zijn etherische oliën goed voor?

Etherische oliën worden vaak gebruikt vanwege hun veronderstelde therapeutische eigenschappen. Hier zijn enkele veel voorkomende toepassingen en voordelen van etherische oliën:
 
Aromatherapie: Etherische oliën kunnen worden gebruikt in aromatherapie om een ​​gevoel van ontspanning, kalmte of energie te bevorderen, afhankelijk van de olie die wordt gebruikt.
 
Huidverzorging: Sommige etherische oliën, zoals tea tree olie, kunnen helpen bij de behandeling van acne en andere huidproblemen. Andere oliën kunnen helpen bij hydratatie van de huid en het verminderen van de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels.
 
Gezondheid van de luchtwegen: Bepaalde etherische oliën, zoals eucalyptusolie, kunnen helpen bij de verlichting van ademhalingsproblemen zoals verkoudheid en hoest.
 
Ontstekingsremmende eigenschappen: Veel etherische oliën hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 
Verlichting van stress en angst: Sommige etherische oliën, zoals lavendelolie, kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst en het bevorderen van ontspanning.
 
Het is echter belangrijk om op te merken dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de effectiviteit van etherische oliën voor de bovengenoemde toepassingen en voordelen te bepalen. Daarnaast is het gebruik van etherische oliën niet geschikt voor iedereen en kunnen sommige oliën allergische reacties of andere bijwerkingen veroorzaken.

Is etherische olie gevaarlijk?

Hoewel etherische oliën veel voordelen kunnen bieden, kan het gebruik ervan ook risico’s met zich meebrengen. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het gebruik van etherische oliën:
 
Allergische reacties: Etherische oliën zijn zeer geconcentreerd en sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde oliën. Voordat je etherische oliën gebruikt, is het belangrijk om een ​​huidtest uit te voeren en een klein beetje olie op uw huid aan te brengen om te zien of je een allergische reactie krijgt.
 
Irritatie van de huid of de luchtwegen: Sommige etherische oliën kunnen de huid of de luchtwegen irriteren, vooral als ze niet goed zijn verdund. Het is belangrijk om etherische oliën altijd te verdunnen met een dragerolie voordat ze op de huid worden aangebracht.
 
Gebruik tijdens de zwangerschap: Sommige etherische oliën zijn niet veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
 
Vergiftiging: In sommige gevallen kan het overmatig of verkeerd gebruik van etherische oliën leiden tot vergiftiging. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering en gebruiksaanwijzingen te volgen en etherische oliën buiten het bereik van kinderen te houden.
 
Interactie met medicijnen: Sommige etherische oliën kunnen interageren met bepaalde medicijnen. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om professioneel advies te raadplegen voordat je etherische oliën gebruikt.
 
Kortom, etherische oliën kunnen potentieel gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Het is daarom altijd belangrijk contact op te nemen voordat je etherische oliën gebruikt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of allergisch bent voor bepaalde stoffen.
 

Andere blogposts

Etherische olie voor de herfst Energieke start: Etherische oliën voor school Tea Tree Olie: Natuurlijke huidverzorging Reed diffuser maken met etherische oliën Pepermunt olie: voor een goede buikgezondheid Zelf zeep maken met etherische oliën Zeg vaarwel tegen cellulitis met etherische oliën! Wagenziekte: Hoe kan je reisziekte beperken? De Groene Linde: Chakra-oliën voor balans en energie Hydrolaten: Natuurlijke verzorging en verfrissing! Biologisch tuinieren met etherische olie Zelf bodybutter maken met etherische olie Diffuser – interessante feiten en weetjes! Etherische olie – interessante feiten en weetjes! Aromatherapie – interessante feiten en weetjes! Etherische olie in de sauna Welke etherische olie bij yoga? Aromatherapie in de zorg Etherische olie bij sterven, rouw en verdriet Etherische olie tegen stress en angst Etherische olie bij buikpijn, buikkrampen en slechte spijsvertering Jouw sterrenbeeld en passende etherische olie Voorjaarsmoeheid: symptomen, oorzaak en tips! Etherische olie van De Groene Linde vs. Young Living? Geurolie voor diffuser, kaarsen en brander Etherische olie tegen hoofdpijn en migraine Yogamat kopen: wat is een goede yogamat? Insectenbestrijding: Etherische olie tegen insecten Ontspannen in bad: welke etherische olie in bad? Beste etherische olie voor diffuser! Massage olie maken met etherische olie Zelfmassage: hoe kun je jezelf een massage geven? Spierpijn: etherische olie spieren en gewrichten Etherische olie: wat helpt tegen menstruatiepijn? Etherische olie: wat helpt tegen hooikoorts? Etherische olie voor energie: welke geur geeft energie? Etherische oliën combineren: welke etherische oliën mengen? Etherische olie hormoonbalans: hoe hormonen in balans brengen? Welke etherische olie gebruiken bij zwangerschap? Etherische olie meditatie: Mediteren met etherische olie Diffuser etherische olie: welke aroma diffuser? Etherische olie voor kinderen Roomspray: zelf spray maken met etherische olie Etherische olie voor de was Schoonmaken met etherische olie Welke etherische olie voor ontspanning? Etherische olie roller recept – hoe zelf olie roller maken? Hoe gebruik je etherische olie? Draagolie – Welke basisolie gebruik je voor etherische olie? Welke etherische olie past bij mij? Welke etherische olie voor welke kwaal Natuurlijke gezichtsverzorging: Wat is een goede skincare routine? Zelf lippenbalsem maken met etherische oliën Zelf geurkaars maken – Hoe maak je geurkaarsen? DIY: Voetenbad recept – Hoe maak je een voetbad? Etherische olie om beter te slapen Etherische olie voor concentratie Welke etherische olie bij verkoudheid? Wat doet de volle maan met je? Gebruiksaanwijzing: Hoe werkt een diffuser? Welke draagolie voor etherische olie en wat is draagolie?
De waardering van www.mindpiece.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 41 reviews.
Home
Account
0
Winkelwagen
Zoeken