Ga naar de inhoud
Home » Aromatherapie » Etherische olie: wat helpt tegen hooikoorts?

Etherische olie: wat helpt tegen hooikoorts?

We geven in deze blog uitleg over wat hooikoorts is, wat je kunt doen tegen hooikoorts, welke etherische oliën helpen tegen hooikoorts en hoe je een hooikoorts roller kunt maken. Lees je mee?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een allergische reactie op pollen van bomen, grassen en onkruiden. Het immuunsysteem van het lichaam reageert overdreven op deze onschadelijke stoffen, die door de lucht worden verspreid, en produceert histamine en andere chemicaliën als reactie. Deze stoffen veroorzaken symptomen zoals niezen, een loopneus, jeukende en tranende ogen, keelpijn en vermoeidheid.
 
Hooikoorts komt vaak voor tijdens het pollenseizoen, dat meestal in de lente en de zomer plaatsvindt, hoewel sommige mensen ook last hebben van allergieën voor pollen die het hele jaar door aanwezig zijn, zoals huisstofmijten en schimmelsporen. Hooikoorts kan zeer ongemakkelijk zijn, maar het is meestal geen ernstige aandoening en kan worden behandeld met medicatie of andere maatregelen om de blootstelling aan allergenen te verminderen.

Wat te doen tegen hooikoorts?

Er zijn een aantal etherische oliën die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen van hooikoorts. Hier zijn een paar manieren waarop etherische oliën kunnen helpen:
 
Ontstekingsremmende eigenschappen: sommige etherische oliën hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen die optreden bij allergische reacties. Dit kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals een verstopte neus, hoesten en niezen.
 
Antihistaminische eigenschappen: sommige etherische oliën hebben ook antihistaminische eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid histamine die wordt geproduceerd door het immuunsysteem als reactie op allergenen. Dit kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals jeukende en tranende ogen, niezen en een loopneus.
 
Kalmerende eigenschappen: sommige etherische oliën hebben kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van symptomen van hooikoorts. Stress en angst kunnen de immuunrespons op allergenen versterken, dus het verminderen van deze factoren kan helpen om de reactie van het immuunsysteem te verminderen.

Wat helpt tegen hooikoorts?

Er zijn verschillende etherische oliën die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen van hooikoorts. Hieronder staan enkele van de meest populaire opties:
 
Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals een verstopte neus, hoesten en niezen.
 
Lavendelolie: Lavendelolie heeft kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van symptomen van hooikoorts.
 
Eucalyptusolie: Eucalyptusolie heeft ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals een verstopte neus, hoesten en niezen.

Kamilleolie: Kamilleolie heeft ontstekingsremmende en antihistaminische eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals een verstopte neus, hoesten en niezen.
 
Tea tree-olie: Tea tree-olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals een verstopte neus, hoesten en niezen.

Hooikoorts roller

Hier is een eenvoudig recept voor een hooikoorts roller:
 
Ingrediënten:
 

 
Instructies:
 

  • Neem een rollerflesje van 10 ml en zorg ervoor dat het schoon en leeg is.
  • Voeg de draagolie toe aan het flesje. Dit zal dienen als basis voor je hooikoorts roller.
  • Voeg vervolgens de pepermuntolie, lavendelolie, citroenolie en tea tree olie toe aan de draagolie in het flesje.
  • Sluit het flesje goed af en schud het voorzichtig om alle oliën te mengen.

 
Gebruik:
 

  • Breng de roller aan op je slapen, nek en polsen.
  • Wrijf zachtjes over de ingesmeerde gebieden om de oliën te helpen absorberen.
  • Je kunt de roller naar behoefte gedurende de dag opnieuw aanbrengen.

 
Het gebruik van deze roller is geen gegarandeerde behandeling voor hooikoorts, maar sommige mensen vinden verlichting van hun symptomen door natuurlijke oliën te gebruiken. Het kan ook helpen om blootstelling aan allergenen te vermijden, zoals het sluiten van ramen op winderige dagen, het dragen van een zonnebril buitenshuis en het regelmatig wassen van je gezicht en kleding om pollen te verwijderen.
 

De waardering van www.mindpiece.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 48 reviews.
Home
Account
0
Winkelwagen
Zoeken