Meteen naar de inhoud
Home » Aromatherapie » Etherische olie om beter te slapen

Etherische olie om beter te slapen

Ben je benieuwd waarom etherische oliën kunnen helpen om beter te slapen en welke verschillende etherische oliën ontspannende eigenschappen hebben om de geest te kalmeren en te ontspannen? Lees dan deze blog en kom er alles over te weten.

Waarom etherische olie gebruiken?

De werkzaamheid van etherische oliën om beter te slapen is gebaseerd op hun aromatherapeutische eigenschappen. Wanneer je etherische oliën inademt, worden de geurmoleculen opgenomen in je neus en via het reukzenuwstelsel naar de hersenen getransporteerd. Deze geurmoleculen kunnen dan verschillende fysiologische reacties in het lichaam teweegbrengen die kunnen helpen om te ontspannen en in slaap te vallen.
 
Een aantal van de belangrijkste manieren waarop etherische oliën kunnen helpen om beter te slapen zijn:
 
Ontspanning: veel etherische oliën, zoals lavendelolie, hebben ontspannende eigenschappen die kunnen helpen om de geest te kalmeren en te ontspannen. Dit kan helpen om angst en stress te verminderen, wat vaak de oorzaak is van slaapproblemen.
 
Verlagen van de hartslag en bloeddruk: sommige etherische oliën, zoals bergamotolie, kunnen helpen om de hartslag en bloeddruk te verlagen, wat kan helpen om het lichaam in een staat van ontspanning te brengen en het gemakkelijker te maken om in slaap te vallen.
 
Verhogen van de productie van slaaphormonen: sommige etherische oliën, zoals valeriaanolie, kunnen helpen om de productie van slaaphormonen zoals melatonine te verhogen. Dit kan helpen om de slaapcyclus te reguleren en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Etherische olie om beter te slapen

Er zijn verschillende etherische oliën die kunnen helpen om beter te slapen. Hier zijn een aantal voorbeelden:
 

 • Lavendelolie: Lavendelolie staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen om de geest te ontspannen en de slaap te bevorderen. Je kunt een paar druppels lavendelolie op je kussen of beddengoed aanbrengen, of een paar druppels toevoegen aan een diffuser in de slaapkamer.
   

 • Valeriaanolie: Valeriaanolie wordt vaak gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel en kan helpen om de slaap te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Voeg een paar druppels valeriaanolie toe aan een diffuser in de slaapkamer.
   

 • Bergamotolie: Bergamotolie kan helpen om stress en angst te verminderen en kan ook helpen om de slaap te bevorderen. Voeg een paar druppels bergamotolie toe aan een diffuser in de slaapkamer.

 • Vetiver: Vetiverolie heeft een aardse geur die kan helpen om de geest te kalmeren en te ontspannen. Voeg een paar druppels vetiverolie toe aan een diffuser of aan een warm badwater.
   

 • Kamilleolie: Kamilleolie heeft ook ontspannende eigenschappen en kan helpen om angst en stress te verminderen. Het kan ook helpen om de slaap te bevorderen. Voeg een paar druppels kamilleolie toe aan je badwater of gebruik het in een diffuser in de slaapkamer.

  Welke etherische olie voor slapen?

  Je kunt ook een rustgevende blend maken door een paar druppels van verschillende enkelvoudige etherische oliën te mengen, zoals lavendel, kamille, vetiver en bergamot. Voeg deze blend toe aan een diffuser. Naast de genoemde etherische oliën heeft De Groene Linde ook fijne kant-en-klare blends (krachtige combinaties) ontwikkeld om beter te kunnen slapen. Deze blends beschrijven we hieronder:
   

 • Schaapje 14: Is een compositie die is bedoeld om de gedachtenstroom die je wakker kan houden, tot rust te brengen. Gun jezelf voor het slapengaan een heerlijk voetenbad met Schaapje 14 olie of gebruik de handige spray. Ook zeer geschikt voor onrustige en drukke kinderen (vanaf 7 jaar) die de slaap niet kunnen vatten, omdat ze nog met de dag bezig zijn.
   

 • Calming: Deze geur zorgt voor diepe ontspanning en innerlijke rust. De Melisse is van oudsher bekend om haar ontspannende eigenschappen. Patchouli zet je in je centrum waardoor je je veilig voelt. Natuurlijk mogen Lavendel en Lavendin niet ontbreken. Kortom, een heerlijke geurfrequentie die zorgt voor een hoog Zen-gevoel.
   

 • Fijne dromen: Nachtmerries en onrustige dromen zorgen voor gebroken nachten. Je bent in de ochtend niet uitgerust, een slechte start van de dag. De Scharlei staat bekend als beschermer tegen nachtmerries en haar steun kan je goed gebruiken. De Mandarijn en Sinaasappel verdrijven angst en maken vrolijk. De Roomse Kamille zorgt voor ontspanning om fijn in slaap te vallen.

 • Slaap zacht: Deze combinatie is heerlijk om als olie te verdampen in de slaapkamer. Het is ook heel fijn om deze geur te verwerken in een bad. Of maak een massageolie en masseer je voeten en onderbenen. Een heerlijke hulp om bij in slaap te vallen. Voetenbaden doen wonderen, want alle indrukken van de dag worden afgevoerd en je voelt je ontspannen.
   

 • Hormoon balans: De combinatie van de verschillende etherische oliën hebben een positief effect op het balanceren van de hormoonhuishouding. Het meeste effect bereik je als je de geur regelmatig gebruikt, om zo de balans te behouden.
   

 • Zonder zorgen: Als je in een fase zit waarin je je veel zorgen maakt. En als die zorgen je in je hart beklemmen en voelbaar zijn als angst, dan is deze geurfrequentie een geschikte keuze. Het onplezierige gevoel in je hart en de gedachten die met je aan de loop gaan, houden je uit je slaap. De spanning rond de hartstreek kan zich ontladen en je hart krijgt weer ruimte.

 • Pillow mist lavendel: Een heerlijke spray die je gebruikt om je lakens mee te aromatiseren. De geur zorgt voor een heerlijke nachtrust. Sla het dekbed open en spray enkele malen over je bed. Laat de nevel even neerdalen en sla het dekbed terug. Een spraytje op je kussen is ook fijn om te doen. Let op! Niet geschikt voor zijden – en satijnen beddengoed.
   

 • Bedtime smudge: Door je goed te reinigen heb geen last meer van de indrukken van de dag. Door te beschermen heb je geen last van de ruis die je in de nacht oppikt. En de gronding zorgt dat je goed in je lijf komt waardoor je diep en rustig kan slapen. Super voor HSP ers en HSP-kinderen vanaf 7 jaar.

  Hoe gebruik je etherische oliën voor een goede nachtrust?

  Er zijn verschillende manieren waarop je etherische olie kunt gebruiken om beter te slapen. Hier zijn een aantal voorbeelden:
   

  • Gebruik een diffuser: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een diffuser en laat deze gedurende 30 minuten tot een uur in de slaapkamer verspreiden voordat je gaat slapen. Dit kan helpen om de geur van de etherische olie te verspreiden en een rustgevende sfeer te creëren.
    

  • Direct inhaleren: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een tissue of een doekje en houd deze bij je neus terwijl je inademt. Dit kan helpen om de geur van de etherische olie direct in te ademen en de kalmerende effecten te voelen.
    

  • Voeg toe aan badwater: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan himalayazout voordat je het in je badwater doet. Neem een warm bad voordat je gaat slapen. Dit kan helpen om je lichaam te ontspannen en een rustgevende sfeer te creëren. Een fijne kant-en-klare badolie om te gebruiken voor het slapen gaan is de Goede nacht badolie van De Groene Linde.
    

  • Massage: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan een draagolie, zoals jojoba-olie of amandelolie, en gebruik dit mengsel om jezelf te masseren voor het slapengaan. Dit kan helpen om de geur van de etherische olie in te ademen en tegelijkertijd je lichaam te ontspannen.
    

  • Aura – of Roomspray: Maak van je favoriete olie een roomspray. Je hebt nodig: een sprayflesje, gedestilleerd water, evt. een scheut alcohol en een mix van de uitgekozen enkelvoudige oliën. Gebruik ongeveer 40 druppels op een 50 ml flesje. Goed schudden voor gebruik! En wist je dat de Lekker Slapen lijn ook verschillende kant-en-klare sprays heeft? Spray 1 of 2 keer boven je hoofd in de slaapkamer en geniet van een heerlijke nachtrust!

  Het is belangrijk om te onthouden dat etherische oliën krachtig zijn en moeten worden verdund met een draagolie voordat je ze op de huid aanbrengt. Lees altijd de instructies op de verpakking en neem contact op als je twijfelt over het gebruik van etherische oliën.
   

Andere blogposts

Verdiep je in Etherische oliën: Must-Read Boeken! Inchecken bij Jezelf: Zelfzorg met Etherische Oliën Kruidnagelolie: Natuurlijke Boost voor Gezondheid De Kracht van Rozemarijn olie Welke etherische olie voor zelfvertrouwen? Etherische Oliën bij Voetreflexologie Welke olie voor honden? Auraspray: De Wereld van Etherische Oliën Ontdekken Welke etherische olie voor HSP? Welke verschillende soorten etherische olie zijn er? Energetische Reiniging met Etherische Oliën Etherische Oliën voor Examenvrees Etherische olie voor de herfst Energieke start: Etherische oliën voor school Tea Tree Olie: Natuurlijke huidverzorging Reed diffuser maken met etherische oliën Pepermunt olie: voor een goede buikgezondheid Zelf zeep maken met etherische oliën Zeg vaarwel tegen cellulitis met etherische oliën! Wagenziekte: Hoe kan je reisziekte beperken? De Groene Linde: Chakra-oliën voor balans en energie Hydrolaten: Natuurlijke verzorging en verfrissing! Biologisch tuinieren met etherische olie Zelf bodybutter maken met etherische olie Diffuser – interessante feiten en weetjes! Aromatherapie – interessante feiten en weetjes! Etherische olie in de sauna Welke etherische olie bij yoga? Aromatherapie in de zorg Etherische olie bij sterven, rouw en verdriet Etherische olie tegen stress en angst Etherische olie bij buikpijn, buikkrampen en slechte spijsvertering Jouw sterrenbeeld en passende etherische olie Voorjaarsmoeheid: symptomen, oorzaak en tips! Etherische olie van De Groene Linde vs. Young Living? Geurolie voor diffuser, kaarsen en brander Etherische olie tegen hoofdpijn en migraine Insectenbestrijding: Etherische olie tegen insecten Ontspannen in bad: welke etherische olie in bad? Beste etherische olie voor diffuser! Massage olie maken met etherische olie Zelfmassage: hoe kun je jezelf een massage geven? Spierpijn: etherische olie spieren en gewrichten Etherische olie: wat helpt tegen menstruatiepijn? Etherische olie: wat helpt tegen hooikoorts? Etherische olie voor energie: welke geur geeft energie? Etherische oliën combineren: welke etherische oliën mengen? Etherische olie hormoonbalans: hoe hormonen in balans brengen? Welke etherische olie gebruiken bij zwangerschap? Etherische olie meditatie: Mediteren met etherische olie Diffuser etherische olie: welke aroma diffuser? Etherische olie voor kinderen Roomspray: zelf spray maken met etherische olie Etherische olie voor de was Schoonmaken met etherische olie Welke etherische olie voor ontspanning? Etherische olie roller recept – hoe zelf olie roller maken? Hoe gebruik je etherische olie? Draagolie – Welke basisolie gebruik je voor etherische olie? Welke etherische olie past bij mij? Welke etherische olie voor welke kwaal Natuurlijke gezichtsverzorging: Wat is een goede skincare routine? Zelf lippenbalsem maken met etherische oliën Zelf geurkaars maken – Hoe maak je geurkaarsen? DIY: Voetenbad recept – Hoe maak je een voetbad? Etherische olie om beter te slapen Etherische olie voor concentratie Welke etherische olie bij verkoudheid? Wat doet de volle maan met je? Gebruiksaanwijzing: Hoe werkt een diffuser? Welke draagolie voor etherische olie en wat is draagolie?
De waardering van www.mindpiece.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 42 reviews.
Home
Account
0
Winkelwagen
Zoeken