Meteen naar de inhoud
Home » Aromatherapie » Etherische olie hormoonbalans: hoe hormonen in balans brengen?

Etherische olie hormoonbalans: hoe hormonen in balans brengen?

Er zijn enkele studies die aantonen dat bepaalde etherische oliën een indirect effect hebben op het hormonale systeem door het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap. Stress kan namelijk invloed hebben op de hormoonbalans, en etherische oliën zoals lavendel en bergamot worden soms gebruikt om stress te verminderen en de slaap te verbeteren. Door stress te verminderen, kan dit indirect bijdragen aan een betere hormoonbalans.

Hormoonbalans herstellen met etherische olie

Hier zijn enkele voorbeelden van etherische oliën die vaak worden gebruikt om stress te verminderen en de slaap te verbeteren:
 

 • Lavendelolie: Lavendelolie heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van stress, angst en slaapproblemen. Stress en angst kunnen de hormoonbalans verstoren en bijdragen aan hormonale onevenwichtigheden, dus het verminderen van stress kan helpen om de hormoonbalans te verbeteren.
   
  Bovendien is er onderzoek gedaan naar de effecten van lavendelolie op de hormonen bij vrouwen in de menopauze. Uit dit onderzoek blijkt dat het inhaleren van lavendelolie gedurende 20 minuten per dag gedurende 12 weken de niveaus van het stresshormoon cortisol kan verminderen en de niveaus van oestrogeen kan verhogen. Oestrogeen is een belangrijk hormoon voor vrouwen en speelt een rol bij veel lichaamsfuncties, waaronder de regulatie van de menstruatiecyclus.
   

 • Scharlei-olie: Scharlei-olie is een etherische olie die vaak wordt genoemd in verband met hormoonbalans. Er wordt gezegd dat het een oestrogeenachtig effect heeft en daarom zou kunnen helpen bij het reguleren van hormonen, vooral bij vrouwen. Scharlei-olie kan helpen bij het verminderen van menstruatiekrampen en het verlichten van menopauze symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten.
   

 • Geraniumolie: Geraniumolie wordt soms genoemd als een etherische olie die kan helpen bij het herstellen van de hormoonbalans. Het wordt gezegd dat het adaptogene eigenschappen heeft, wat betekent dat het kan helpen bij het reguleren van de hormoonspiegels in het lichaam en kan helpen om de effecten van stress op het lichaam te verminderen. Geraniumolie kan helpen bij het verlichten van premenstruele symptomen zoals stemmingswisselingen en pijn.

 • Bergamotolie: Bergamot etherische olie bevat verbindingen die bekend staan als polyfenolen en flavonoïden. Deze verbindingen hebben antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van stress en angst, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een gezonde hormoonbalans.
   
  Er zijn ook studies die suggereren dat bergamot etherische olie kan helpen bij het reguleren van de niveaus van bepaalde hormonen, zoals cortisol en testosteron. Cortisol is een stresshormoon en een teveel aan cortisol kan leiden tot een verstoorde hormoonbalans en gezondheidsproblemen. Testosteron is een hormoon dat van invloed is op de spiermassa, het libido en het algemene welzijn bij mannen en vrouwen.
   

 • Kamilleolie: Kamille-etherische olie bevat verschillende bestanddelen die gunstig kunnen zijn voor de hormoonbalans, waaronder apigenine en luteoline. Deze stoffen hebben oestrogeen-achtige effecten en kunnen helpen bij het verminderen van hormonale onevenwichtigheden. Er zijn een aantal studies uitgevoerd die aantonen dat kamille-etherische olie kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn en andere symptomen van PMS. Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en stemmingswisselingen.
   

 • Jasmijnolie: Jasmijn etherische olie kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verbeteren van de hormonale balans. Jasmijnolie bevat stoffen die fyto-oestrogenen worden genoemd, die structureel lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze fyto-oestrogenen kunnen zich binden aan oestrogeenreceptoren in het lichaam en kunnen daarom de werking van het hormoon nabootsen of ondersteunen.

Naast de genoemde enkelvoudige etherische oliën heeft De Groene Linde de Woman Collection ontwikkeld om je hormoonbalans te herstellen. De verschillende soorten etherische olieblends (krachtige combinaties), zoals Hormoonbalans, Chill Pill, Clear Mind, Power Woman, Stop Craving en Waking Up hebben een eigen unieke mix van oliën en specifieke toepassingen die echt de moeite waard zijn om te proberen.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat etherische oliën geen vervanging zijn voor medische behandelingen. Als je problemen hebt met je hormoonbalans, is het altijd belangrijk om een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voor advies en behandeling.
 

Andere blogposts

Etherische olie voor de herfst Energieke start: Etherische oliën voor school Tea Tree Olie: Natuurlijke huidverzorging Reed diffuser maken met etherische oliën Pepermunt olie: voor een goede buikgezondheid Zelf zeep maken met etherische oliën Zeg vaarwel tegen cellulitis met etherische oliën! Wagenziekte: Hoe kan je reisziekte beperken? De Groene Linde: Chakra-oliën voor balans en energie Hydrolaten: Natuurlijke verzorging en verfrissing! Biologisch tuinieren met etherische olie Zelf bodybutter maken met etherische olie Diffuser – interessante feiten en weetjes! Etherische olie – interessante feiten en weetjes! Aromatherapie – interessante feiten en weetjes! Etherische olie in de sauna Welke etherische olie bij yoga? Aromatherapie in de zorg Etherische olie bij sterven, rouw en verdriet Etherische olie tegen stress en angst Etherische olie bij buikpijn, buikkrampen en slechte spijsvertering Jouw sterrenbeeld en passende etherische olie Voorjaarsmoeheid: symptomen, oorzaak en tips! Etherische olie van De Groene Linde vs. Young Living? Geurolie voor diffuser, kaarsen en brander Etherische olie tegen hoofdpijn en migraine Yogamat kopen: wat is een goede yogamat? Insectenbestrijding: Etherische olie tegen insecten Ontspannen in bad: welke etherische olie in bad? Beste etherische olie voor diffuser! Massage olie maken met etherische olie Zelfmassage: hoe kun je jezelf een massage geven? Spierpijn: etherische olie spieren en gewrichten Etherische olie: wat helpt tegen menstruatiepijn? Etherische olie: wat helpt tegen hooikoorts? Etherische olie voor energie: welke geur geeft energie? Etherische oliën combineren: welke etherische oliën mengen? Etherische olie hormoonbalans: hoe hormonen in balans brengen? Welke etherische olie gebruiken bij zwangerschap? Etherische olie meditatie: Mediteren met etherische olie Diffuser etherische olie: welke aroma diffuser? Etherische olie voor kinderen Roomspray: zelf spray maken met etherische olie Etherische olie voor de was Schoonmaken met etherische olie Welke etherische olie voor ontspanning? Etherische olie roller recept – hoe zelf olie roller maken? Hoe gebruik je etherische olie? Draagolie – Welke basisolie gebruik je voor etherische olie? Welke etherische olie past bij mij? Welke etherische olie voor welke kwaal Natuurlijke gezichtsverzorging: Wat is een goede skincare routine? Zelf lippenbalsem maken met etherische oliën Zelf geurkaars maken – Hoe maak je geurkaarsen? DIY: Voetenbad recept – Hoe maak je een voetbad? Etherische olie om beter te slapen Etherische olie voor concentratie Welke etherische olie bij verkoudheid? Wat doet de volle maan met je? Gebruiksaanwijzing: Hoe werkt een diffuser? Welke draagolie voor etherische olie en wat is draagolie?
De waardering van www.mindpiece.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 41 reviews.
Home
Account
0
Winkelwagen
Zoeken