Ga naar de inhoud
Home » HOW TO » Draagolie – Welke basisolie gebruik je voor etherische olie?

Draagolie – Welke basisolie gebruik je voor etherische olie?

Een basisolie (ook wel vette of draagolie genoemd) is in de aromatherapie een drager voor de etherische olie. Etherische olie vermengt zich goed met een basisolie en daarom wordt de basisolie ook wel een emulgator genoemd. Nu bedoel ik niet dat de basisolie met water mengt maar dat de etherische olie goed vermengt met de basisolie en er één geheel ontstaat. Vooral jojoba-olie en amandelolie emulgeren de etherische olie goed. De specifieke eigenschappen van de basisolie kunnen het genezingsproces ten goede komen. Daarom bespreken we de basisoliën uitgebreider.

Draagolie voor etherische olie

Abrikozenpitolie

Latijnse naam: Prunus Armeniaca
 
De olie is bleekgeel van kleur en bevat veel vitamine A, C, diverse vitaminen van het B-complex en een beetje vitamine E. Verder bevat het aan mineralen calcium, magnesium, ijzer en sporenelementen.
 
De olie verstevigt het bindweefsel en wordt door de huid snel opgenomen. Abrikozenpitolie is met name geschikt voor de oudere en vette huid, maar ook voor de gevoelige huid. Het werkt helend op kloven en schrale plekken. De olie is geschikt rond de ogen. De olie bederft, daarom kun je deze het beste bewaren in de koelkast.

Druivenpitolie

Latijnse naam: Fitis Vinifera
 
Druivenpitolie wordt gewonnen uit de pitten van druiven. Druivenpitolie is rijk aan zowel vitamine E als OPC (Oligomere Proanthocyanidinen). Vitamine E en OPC’s zijn zeer sterke antioxidanten die je immuunsysteem een flinke boost geven, vrije radicalen aanpakken en collageen op cellulair niveau herstellen. Deze lichte olie wordt snel door de huid geabsorbeerd, is hydraterend en maakt de huid zacht en soepel.
 
Druivenpitolie is daarnaast erg rijk aan linoleenzuur. Deze stof zorgt ervoor dat wondjes en ontstekingen sneller genezen en dat littekens sneller vervagen. Druivenpitolie brengt de talgproductie in balans waardoor een vette huid minder vet wordt en op den duur ook rustiger en egaler.
 
Druivenpitolie is zeer geschikt voor mensen die allergisch zijn voor noten. Wel altijd eerst uitproberen. Deze olie is ook heel fijn voor jonge baby’s en kleine kinderen.

Amandelolie

Latijnse naam: Prunus Amygdalus
 
Amandelolie wordt uit de pitten gewonnen en is een goede en voordelige basisolie waar je alle kanten mee op kunt. De meest gebruikte amandelolie is de zoete amandelolie en is zachtgeel van kleur. De amandelolie werkt goed bij massages en is een weldaad voor een droge en gevoelige huid. Rijk aan vitamine A, B, D en E als mede aan verschillende mineralen die gunstig zijn voor de huid.
 
Eigenschappen: beschermend, mild pijnstillend, kalmerend, remt ontstekingen, bloedcirculatie bevorderend, versterkt de nagels, ontstekingsremmend, verzachtend, vochtregulerend, voedend, verstevigend, verzorgend en zuiverend.

Jojoba olie

Latijnse naam: Simmondisia Californica
 
Jojoba olie is eigenlijk geen olie, maar een was en dringt goed door in de huid. Omdat jojoba olie maar één enkele molecuul verschilt van de opbouw van ons eigen lichaamsvocht, is het zeer geschikte olie om te gebruiken voor cosmetische doeleinden. Jojoba olie werkt vochtregulerend en herstellend. Het maakt de huid fluweelzacht en houdt de huid jong en elastisch.
 
Jojoba olie kan gebruikt worden als haarmasker, voorkomt roos en geeft een volle glans aan het haar. Etherische oliën mengen goed in jojoba olie en gaan een synergie aan. De olie bederft niet snel en is daarom aan te raden als basis voor bijvoorbeeld roll on-vloeistof. Bevat ook veel vitamine E.

Avocado olie

Latijnse naam: Persea Grattissima
 
Avocado olie werkt vocht inbrengend en is daarom goed voor een droge schilferende huid. Ook werkt deze olie zeer verkoelend na een zonnebad. Bevat veel vitaminen zoals A, B, C, D en E. Goed voor de ouder wordende huid. De koudgeperste olie heeft een doordringende geur maar er is ook een cosmetische kwaliteit waar de geur en kleur uit is gehaald maar de werkzame stoffen behouden zijn.
 
Eigenschappen: beschermend, natuurlijke UV-filter factor 6, antioxidant, mild antibioticum, bloedcirculatiestimulerend, huid beschermend, huid herstellend, hydraterend, dringt diep en snel de huid in, litteken herstellend en verzachtend, talg oplossend, vervaagt ouderdomsvlekken, verweekt de huid, verzachtend, voorkomt en herstelt rimpels en werkt vitaliserend.

Teunisbloemolie

Latijnse naam: Oenothera Biennis
 
Teunisbloemolie wordt veel gebruikt bij hormonale klachten, waarbij de olie in capsulevorm wordt ingenomen. De werking berust op de stof gammalinoleenzuur. Deze stof is nodig om prostaglandine aan te maken, dat op haar beurt zorgt voor het gezond laten functioneren van lichaamsweefsels. Variërend van bestrijding van pijn en ontstekingen, het reguleren van de menstruatie tot het controleren van het cholesterolgehalte. Ze werkt ook gunstig op het immuunsysteem en de hersenen. Het tekort aan prostaglandine is toe te schrijven aan slechte leefgewoonten. De olie kan heel goed gebruikt worden bij allergische huidaandoeningen, eczeem en psoriasis.

Sesamolie

Latijnse naam: Sesamum Indicum
 
Sesamolie is rijk aan vitamine B1, E, F en een grote hoeveelheid lecithine, dat een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte. Hoewel je het dan wel moet innemen. In de Ayurveda wordt sesamolie gebruikt tijdens babymassages. De olie werkt energetisch reinigend en verbind je met de aarde. Het is een olie die kan worden gebruikt bij mensen die notenallergie hebben.

De maceraten

Een maceraat is een basisolie waarin kruiden met geneeskrachtige werking in hebben liggen weken. Een maceraat is dus een weldadige olie om te verwerken als je met pathologische vraagstukken zit. Vooral huidproblemen kunnen goed worden ondersteund met maceraten.

Calendula maceraat

Deze olie is gewoon een must in ieder medicijnkastje. Calendula olie wordt gemaakt van de goudsbloem, werkt verzachtend en is zeer ontsmettend. Calendula olie biedt verlichting bij verbranding door de zon, winterhanden en -voeten en kleine (schaaf)wondjes. Daarnaast heeft het een weldadige werking op een droge, schilferende huid en een geïrriteerde, gevoelige huid. Calendula activeert namelijk de cel vernieuwing en de doorbloeding. Sterk verdund kan het eveneens rond de ogen gebruikt worden. Calendula vormt een ideale basis voor een massageolie bij mensen die een huidaandoening hebben.

Kamille maceraat

Kamille olie werkt sterk kalmerend op de huid maar ook op de algehele constitutie. Als je een huid hebt met her en der ontstekingen of ruwe plekken die neigen naar eczeem, kan kamille olie verlichting bieden bij een geïrriteerde en ontstoken huid.
 
In een massageolie helpt de kamille om overwerkte en gespannen mensen et kalmeren. Kamillebalsem werkt heel effectief bij onder meer kleine wondjes, irritaties, eczeemplekjes, brandwondjes, jeukerige of schrale plekken en droge lippen.

Arnica maceraat

Arnica olie wordt gemaakt uit valkruid en is heel heilzaam bij blauwe plekken, kneuzingen, (pees)ontstekingen, reumatische pijnen en doorbloedingsstoornissen. Gebruik arnica nooit op een open wond omdat het de bloedcirculatie bevordert in de haarvaten. Door het versterken van de doorbloeding kan deze olie ook goed gebruikt worden als je een oliemengsel wilt maken voor cellulitis. Arnica olie is niet geschikt voor inwendig gebruik: het is zeer giftig.

Sint-janskruid maceraat

Sint-janskruidolie is een olie die goed is in te zetten bij depressieve klachten. Vooral als de klachten in de wintermaanden lijken te verergeren. Je zou kunnen zeggen dat deze klachten ontstaan omdat de zonne-energie is opgebruikt. Op de huid werkt de Sint-janskruidolie verzachtend op de zenuwuiteinden. Het is daarom een prima olie om te gebruiken bij verbrandingen en gordelroos.
 

Bron: Introductie aromatherapie van De Groene Linde
 

De waardering van www.mindpiece.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 47 reviews.
Home
Account
0
Winkelwagen
Zoeken